Architektonická súťaž na návrh predĺženia promenády v bratislavskom lesoparku od bývalých Ferdinandových kúpeľov (rázcestie smer Kačín a Snežienka), okolo dvojice rybníkov až po Snežienku bola vyhlásená koncom minulého roka.

Súťaž vyhlásila  trojica mestských organizácií — Mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) a Generálny investor Bratislavy (GIB).

Nové móla aj osvetlenie

Dĺžka samotnej cesty, ktorej sa architektonicko-krajinársky návrh týka, je 1,4 kilometra a celková plocha riešeného územia, bez vodnej plochy, je 31-tisíc štvorcových metrov. 

Komenského námestie
Neprehliadnite

Komenského námestie sa premení na parčík. Mesto vyhlásilo architektonickú súťaž

Najlepší súťažný návrh prináša podľa poroty citlivé zásahy a kreatívne riešenie.V druhej, záverečnej etape súťaže pracovali na návrhoch tri tímy postupujúce z predchádzajúcej etapy na základe najkvalitnejších referencií.

Podľa odbornej poroty najvhodnejší návrh riešenia predložil účastník súťaže What architects v tímovej spolupráci s 3:0 Landschaft Architektur + Prokos.

Nová Železná studnička
Zdroj: MIB
Nová Železná studnička

Revitalizácia promenády na Železnej studničke má priniesť nové verejné osvetlenie na hlavnej ceste a predĺženie osvetlenia trasy. Taktiež rekonštrukciu zastávok MHD, úpravu okolia rybníkov tak, aby vznikla možnosť prístupu k vodnej hladine prostredníctvom lávok, chodníkov či pontónov.

Priniesť má aj nové altánky alebo miesta na spoločné grilovanie, bezpečné prechádzanie obojživelníkov cez cestnú komunikáciu pomocou priepustov zapustených vo vozovke. Pri revitalizácii budú využité materiály korešpondujúce s prírodnými podmienkami riešenej lokality, nepôsobia v krajine umelo a odkazujú na prírodné a historické pomery Železnej studničky. „Zásah musí byť adekvátny unikátnej prírodnej scenérii," tvrdí MIB.

Prínosom pre návštevníkov budú nové móla pozdĺž oboch jazier, možnosť pozorovať rastliny a živočíchy v mokraďových častiach jazier vďaka lávkam a premosteniam, no pritom do nich nezasahovať, ale napríklad aj možnosť člnkovania sa alebo zážitkového rybolovu či zážitkové a edukatívne trávenie času v priestoroch určených pre rodiny s deťmi.

Celé riešenie počíta aj s bezbariérovým prístupom k hladinám rybníkov. Zvodidlá a nový mobiliár, a zastávky MHD sú plánované z prírodných materiálov. Návrh verejného osvetlenie odkazuje na historický kontext územia.

V rámci vegetácie víťazný návrh veľmi jemne narába s existujúcou prírodou, rieši najmä úpravy jestvujúcej vegetácie, a jej kreatívnu údržbu, kde jednoduchými zásahmi, ako vyvetvovanie stromov, vytváranie pauzy v hustom poraste pre návštevníkov „odhaľujú“ zaujímavosti lokality, čo rozširuje možnosti pozorovania krajiny. Počíta sa s citlivou výsadbou nových drevín na Drieňovských lúkach.

Bratislavský mestský park je spádovou oblasťou pre Bratislavčanov z celého mesta. Partizánska lúka, kde sa promenáda začína, je miesto, kde sa stretávajú rodiny s deťmi, turisti, bežci i cyklisti. Vhodné riešenie na pohodlné premiestňovanie sa a využívanie tejto lokality všetkými skupinami je podľa MIB jednou z úloh architektonickej súťaže.

Premena Snežienky

Skelet bývalej obľúbenej reštaurácie Snežienka chátra už od 90. rokov. Dominanta Železnej studničky sa postupne stala strašiakom okolia a ľudia sa jej v posledných rokoch vyhýbali. Napriek tomu, že hneď vedľa nej sa nachádza dolná stanica lanovky na Kamzík.

Víťazný návrh Snežienky
Zdroj: Bratislava-Nové Mesto
Víťazný návrh Snežienky

Miesto ruiny sa z nej môže stať komunitný komplex, kde bude nová reštaurácia, detská herňa či galéria. Súťaž o jej podobu vyhrala spomedzi viacerých tímov trojica mladých architektov.

Čítajte ďalej s predplatným TRENDU

Odomknite článok cez SMS za 1,90 € týždenne s automatickou obnovou.

Poslať SMS

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa