Keď v lete predminulého roka padla v Bratislave ďalšia historická budova pekárne, nikto netušil, že diera medzi budovali na Námestí 1. mája bude „strašiť“ dlhšie ako sa čakalo.  Legendárnu pekáreň Kesselbauer, ktorá však už v čase búrania bola skôr ruinou ako legendou, nahradia byty a apartmány. Niečo po nej však ostane.

Na vyčistenom mieste v blízkosti Grassalkovičovho paláca, vyrastie rezidenčný projekt Kesselbauer. Developer, firma Proxenta, získal začiatkom júla stavebné povolenie. Realizácia by sa mala naplno spustiť do konca toho roka a s dokončením stavebník ráta do dvoch rokov. Momentálne na mieste prebiehajú prípravné a čistiace práce územia pred výstavbou.

Kesselbauer (vizualizácia)
Neprehliadnite

Kesselbauer už má po prieťahoch, byty chce v centre stavať aj nový sused

Fasáda bude replikou

Keď developer pred dvoma rokmi historickú budovu kúpil, chcel ju zachovať a zakomponovať do nového komplexu. No podľa neho sa nedala zachrániť, kvôli narušenej statike.

„Nedala sa zachrániť z dôvodu havarijného stavu, čo bolo podložené statickým posudkom. Samotný objekt nebol zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok," potvrdzuje pre TREND Ján Mackovič, riaditeľ pamiatkového úradu v Bratislave.

Dnes v časti nového projektu plánuje Proxenta vytvoriť repliku exteriéru pôvodného meštianskeho domu, kde sídlila legendárna mestská pekáreň.

„Pôvodne sme dúfali, že sa nám aspoň časť fasády podarí zachovať a použijeme ju v projekte. Nakoniec musíme siahnuť po replike pôvodnej fasády. S tým by nám mali pomôcť aj odborníci z Pamiatkového úradu, ktorí budú mať nad projektom dozor,“ hovorí Pavol Kožík, generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta.

Výsledná podoba repliky historického domu sa má čo najviac podobať tej pôvodnej. Zostane zachovaný nielen pôvodný architektonický štýl, ale aj farebné riešenie.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa