Príbeh hotela v Dubnici nad Váhom v mnohom pripomína „americký sen“ v slovenskej verzii. Aj keď sa v médiách uvádzalo, že manželia Habšudovci sa v roku 2006 rozhodli zrekonštruovať záhradný domček z 19. storočia, ktorý stál v susedstve čerstvo opraveného dubnického kaštieľa, skutočnosť bola trocha iná.
S nápadom a konceptom rodinného penziónu prišiel Igor Tinák. Na pomoc si prizval obchodného partnera Petra Habšudu, ktorý mal stavebnú firmu. Práve ona objekt rekonštruovala.
Vhodne zvolený koncept
V historickom domčeku otvorili penzión, ktorého cieľom bolo poskytnúť rodinnú atmosféru a nadštandardné služby. A rodinný prístup slávil úspech. Napriek ťažkému rozbehu si našiel stabilných hostí a získaval na popularite. Prvý zlom prišiel v roku 2010, kedy sa pôvodní majitelia rozchádzajú a zariadenie preberajú Habšudovci.
Rozbehnutý podnik naberá na popularite a penzión vyhľadávajú aj turisti spoza hraníc. „Väčšina našich hostí prichádza zo zahraničia a radi sa sem vracajú. Či sú to Holanďania, Nemci, Angličania alebo Kórejci, personál vie, čo jedia či pijú a môžu im ich obľúbené špeciality opäť ponúknuť,“ hovorila v roku 2012 pre denník Sme riaditeľka Monika Habšudová.
Penzión bol vyhľadávaný pre romantické scenérie, ktoré ponúkal. Aj preto bolo v hlavnej svadobnej sezóne ťažké nájsť voľný termín. „V sezóne od apríla do októbra máme všetky soboty a väčšinu piatkov už obsadené,“ hovorila pre TREND pred dvoma rokmi M. Habšudová.
Hotel Chateau Mignon v Dubnici nad Váhom Zdroj: Chateau Mignon
Trojhviezdičkový penzión sa postupne rozširoval. K počiatočným ôsmim izbám a trom salónikom postupne pribudli ďalšie štyri izby, presklená reštaurácia s terasou či záhrada s jazierkom. Majitelia sa v roku 2014 rozhodli k dôležitému kroku, trojhviezdičkový penzión zmenili na štvorhviezdičkový hotel.
„Do štvrtej hviezdičky nám chýbalo len zopár drobností - stojany na kufre, trezory na izbách... Samozrejme, k tomu patrila menšia rekonštrukcia a obnovenie zariadenia izieb,“ vysvetľovala pred troma rokmi M. Habšudová.
Rýchly pád
Hotel bodoval nielen medzi návštevníkmi, ale pozitívne ohlasy mal aj od odborníkov. Pozitívne bola hodnotená jeho gastronómia. Ešte začiatkom roka 2016 figuroval medzi najlepšími someliérmi Slovenska aj Miroslav Cvečka z dubnického hotela.
Hotel Chateau Mignon v Dubnici nad Váhom Zdroj: Chateau Mignon
Rok 2016 bol však pre samotný hotel osudový. Čo-to predznamenali aj hospodárske výsledky za rok 2015. Hotel síce dosiahol rekordné tržby presahujúce 562-tisíc eur, skončil však aj v rekordnej strate takmer 97-tisíc eur. Podľa portálu Finstat dosiahla výška bankových úverov 746-tisíc eur, ďalších 617-tisíc eur tvorili krátkodobé záväzky.
Koncom júla nabehli do hotela exekútori a zavreli ho. O dva mesiace neskôr poslal majiteľa hotela do konkurzu Daňový úrad Trenčín. Dlhy narobila firma aj v Sociálnej poisťovni (k dnešnému dňu niečo vyše 11-tisíc eur) i Finančnej správe (takmer 28-tisíc eur).
Či a kedy sa hotel vráti na mapu ubytovacích zariadení môžu ukázať najbližšie dni. Hotel totiž putuje do dražby. Súdny znalec stanovil jeho hodnotu na 845-tisíc eur. A taká je aj vyvolávacia cena v dražbe.