Ergonómia v kuchyni

Slovo ergonómia - niekedy sa mi zdá, že už sa pevne zabývalo v našich slovníkoch. Ergonomické je vlastne to, čo je praktické, jednoduché na obsluhu, účelné a dizajnovo tvarované tak, aby to čím lepšie vyhovovalo našim potrebám. Tak sa na ňu pozrime.

Tie správne výšky

Miestnosť, v ktorej treba pri jej navrhovaní počítať okrem dizajnu aj s ergonómiou, je kuchyňa. Na čo by vám bola krásna kuchyňa, v ktorej sa varí komplikovane? Múdre knihy ponúkajú riešenia a my sa pokúsime na niektoré z nich  pozrieť z blízka.

Ergonómia v kuchyni

Jedna z prvých vecí, na ktoré dávame pozor pri navrhovaní kuchyne, je výška osoby, ktorá bude v kuchyni variť najviac. Pre drobnú ženu výšky do 160 centimetrov je vhodná štandardná výška pracovnej plochy, čo je vlastne 80 – 85 centimetrov. Pre priemerne vysokú ženu odporúčame plochu vysokú 90 centimetrov a pre tie šťastné dlhonohé, ktoré majú výšku modelky, odporúčame 95 centimetrov. Aby sme nediskriminovali variacich mužov – tieto odporúčania platia aj pre nich.  Pri správnej výške pracovnej plochy totiž nenamáhame chrbticu a ruky.

Okrem výšky linky je tu aj výška umiestnenia niektorých spotrebičov. Napríklad rúra a mikrovlnná rúra. Šikovným umiestnením vo výške očí docielite jednoduchú manipuláciu a zmenšíte pravdepodobnosť úrazu. Tiež vám v niektorých štúdiách navrhnú znížiť varné centrum (je to preto, aby ste ľahšie skontrolovali jedlo, ktoré sa práve varí), a, naopak, umývacie centrum navrhujú zvýšiť (čo zase uľahčuje manipuláciu s väčšími riadmi). Musíme podotknúť, že takéto riešenie kuchyňu dosť „rozbije“ a podľa nášho názoru je dostatočné určiť správnu výšku podľa výšky postavy a potom ju dodržať na všetkých plochách.

Najmodernejšie trendy

Najmodernejšie trendy hornú časť kuchyne odľahčujú. Väčšinou sa používajú obdĺžnikové presklenné skrinky, ktoré zvyknú byť z vnútra podsvietené. Je to síce veľmi pekné, ale nie vhodné do každej kuchyne. Keď máte kuchyňu malú, tak horné skrinky jednoznačne potrebujete – čím vyššie, tým lepšie. Podsvietené sklenené skrinky totiž vyžadujú značnú dávku pedantnosti a údržby, čo pri malých kuchyniach nie je vždy jednoduché.

Ďalšia vec, na ktorú vás chceme upozorniť – všimnite si detail za sklom, v tých už spomínaných odľahčených skrinkách. Zistíte, že fotograf dnu umiestnil zväčša tri rovnaké predmety, samozrejme, farebne zladené s okolím. A teraz si predstavte svoju hornú skrinku, ktorú máte plnú šálok, podšálok a tanierov v rôznych veľkostiach a farbách. Celú tú „krásu“ ešte zvýraznite podsvietením, potom ale nevolajte na návštevu vašu svokru.

Pracovný trojuholník

Ďalšia vec, ktorá veľmi ovplyvní pohodlie pri varení, je rozmiestnenie troch hlavných bodov. Hovoríme o varnej ploche, dreze a chladničke. Proces prípravy jedla by mal byť plynulý a vyzerá zhruba takto: najskôr z chladničky, alebo potravinovej skrinky vyberieme ingrediencie. Na to, aby sme ich niekam položili, potrebujeme mať vedľa chladničky aspoň 60 cm pracovnej plochy.  Potom odporúčame umývadlo, pretože väčšinu potravín treba pred prípravou umyť.

Pred tým ako stravu tepelne upravíme, potrebujeme ju spracovať (krájanie, vaľkanie, strúhanie), preto nám zdravá logika hovorí, že medzi umývadlom a sporákom musí byť najväčšia možná pracovná plocha, akú nám priestor dovoľuje. Štatisticky totiž najviac času pri varení strávite v priestore medzi umývadlom a sporákom. Ako tento kráľovský trojuholník v zložení chladnička-drez-sporák vyriešiť, záleží, samozrejme, od rozmerov a tvaru kuchyne.

Autorka pracuje v spoločnosti Jasna Design.

Každý druhý štvrtok píše interiérová dizajnérka. Pozrite si všetky diely interiérovej poradne.

Foto: Daniel Veselský